Madam maalla makoilee mukavasti

Madam pääsi vihdoin 6 viikon jälkeen unelma tontille Kartongin kylään. Kylä on eteläisin paikka Atlantinvaltameren rannalla Gambiassa ja Madamelle tärkein ja rakkain paikka. Gambian joki erottaa Kartongin kylän Senegalista. Pikku hiljaa Madam on ostanut maata Kartongin kylästä ja saanut rakennettua talonmiehentalon, vessan ja kaivon. Madam on saanut viettää yön omalla tontilla. Kaikki kolme omaa tonttiakin on saanut aidat ympärille. Ennen Madam yöpyi aina hotellissa Kartongissa. Kartongin unelma talon pohjapiirrustus oli valmis ennemmin, kuin sille löytyi tontti. Pitäähän Madamen saada unelma talo Riadilla. Madam oli jo alle 10-vuotiaana ihastunut Marokkolaiseen arkkitehtuuriin Marokossa. Unelma talossa pitää olla "salainen" sisäpuutarha, jossa Madam voi olla Nakkena.
Valitettavasti unelma talon alta jouduttiin kaatamaan kolme täydellistä palmua. Jäljelle jäi kuitenkin tontille 16. Madam oli silmämääräisesti luullut, et unelma talo mahtuu palmujen väliin. Madam mittaili talonpaikkaa alkuvuodesta Musan kanssa ja yllätykseksi Madamen piirtämä täydellinen unelma talo osottautuikin paljon luultua isommaksi. Musa yritti varovasti ehdottaa, et Madam jos taloa hiukan pienennettäisiin?
Jos tunnet Madamea jo useamman vuosikymmenen ajalta niin olisit arvannut, et Madam olisi räjähtänyt. Uusi upeampi Madam , kun ollut jo Gambiassa kehittymässä 20 vuotta niin vetäisi rauhallisesti keuhkot täyteen ilmaan ja laski hiljaa kymmeneen. Vastasi sitten coolisti EI. Näin kehittyvässä maassa, myös kehittyy Madam.
Takapenkille pakattiin puutarhuri ja Ba Omar, Madamen oikea käsi rakentamisessa. Musa kuskiksi ja Madam repsikaksi. Kojelauta oli täynnä arkkitehdin tekemiä talopiirroksia tietokoneella. Takaluukussa oli Madamen lapio ja avokado 5kg majoneesi ämpärissä. Madam oli ostanut avokadon 3 vuotta sitten pähkinä myyjältä. Taimi oli kitunut ämpärissä Madamen banaanien keskellä. Taimi oli ostettaessa 30cm. Nyt oli Madamen kokoa. Madamehan ei ole pitkä ainoastaan rehevä. Avokadon taimeen käyvät samat adjektiivit. Mercedes Benz ei ollut meidän auto. Meidän autosta saatiin myytyä runko. Moottori olisi pitänyt vaihtaa kokonaan. Ei täällä kissanhiekkalaatikossa kestä "hienot" autot. Musan pikkuveli Ba Omar omisti tämän pienen Mersun. Ja hän on työnjohtaja ja päämuurari rakennusliikkeessä jossa myydään avaimet käteen omakotitaloja. Suurin ostaja ryhmä on Gambialaiset, jotka asuvat Gambian ulkopuolella. Madam ihan uteliaisuuttaan vilkaisi rakennus piirrustuksia. Arkkitehdin piirrustuksissa kävelee "valkoisia" ihmisiä talon eri sivuilla. Yllättävän hyvä pohja, mut mitä ihmettä, ei keittiötä? Madam järkyttyneenä Musalle nämä ihmiset kuolevat nälkään. Näillä ei ole keittiötä lainkaan! Musa yritti rauhoitella Madamea. Katso tarkemmin Madam. Ba Omar takapenkiltä puuttui puheeseen. Madam on oikeassa arkkitehti unohti keittiön. Ba Omar ehdotti keittiötä ruokailutilan tilalle ja ostaja hyväksyi ehdotuksen. Mitä ihmettä, arkkitehti on ministeriön laillistama tyyppi. Ai niin, hänen omassa kodissa on tyypillinen Gambialainen ulkokeittiö. Ulkokeittiössä naiset raatavat vieläkin avotulella, vaikka heillä olisi talon sisällä statuksen tuomat kaasuhellat, joita eivät osaa käyttää. Avotulella valmistettu riisi on paremman makuista, kun kaasulla. Ja sitä saa avotulella 30-60 hengelle nopeammin. Tästä Madam on samaa mieltä. Savu tekee oman aromin perus riisiin. Musa osaa valmistaa nyt 10 hengen määrän Basmati riisiä riisinkeittimellä, joka toimii meillä sähköllä. Jos sitä vaan saadaan. Nyt sadekaudella ollut pitkiä sähkökatkoja, vaikka ei ole ollut mitään rankkasateita.
Madamen ja Musan tontille oli kasvanut suuria puskia 6 viikon aikana. Puskat näyttivät hienoilta, vähän kuin jotkut vehkat joita myydään Prismassa 49.95kpl Suomessa. Ovat kuitenkin täällä täysin rikkakasveja, jotka tukahduttavat kaiken alleensa. Puutarhurilla ei tietenkään ollut mitään omaa Yasia.
Onneksi Madam pakkasi viidakkoveitsensä ja Diorin huulikiiltonsa mukaan. Puutarhuri poisti kaikki puskat.
Avokado hiukan mökötti pitkää matkaa ja uutta paikkaa. Madam osti myös 12 uutta hedelmäpuun taimea nykyaikaisesti esittelyvideota katsellen myyjä pojan puhelimesta. Musa lähti niitä paikan päälle katsomaan. Ne istutetaan heti uuden sateen jälkeen. Seuraavan sateen pitäisi tulla ensi yönä, jossei sitä peruta. Tämän aamuinen sade peruttiin. Musa ihmetteli mikä ihmeen hedelmäpuu on Limoncello? Ei se olekkaan oikeasti Limencello puu, mut Madamenhan on saatava niitäkin neljä. Jos vaikka niistä yksi jaksaisi tuottaa Limencelloon raaka-ainetta tai ainakin Madamen Gin and Tonic juomaan Limen siivuja. Madamehan on oikeasti onnellinen, vaikka kuvassa näyttää naama olevan väärinpäin.
Hups, unohtu kertoa, et Madame nukku päikkärit pikkumökissä ja siitä juontaa tarinan otsikko.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madamen näköinen Äitienpäivä Viikonloppu

Madam lensi Suomeen