Madam ja Moringa

Madam, kun on aina valmis kokeileen jotain uutta niin lupautui Moringa farmille talkoisiin. Talkoissa oli monenlaista työtä tarjolla. Madamelle napsahti nakki palkojen avaamiseen ja siementen erittelyyn. Ja sitä työtä todellakin piisasi.
Tämä vihreä palko ei ole vielä kypsä siementen poimintaan. Palon värin pitää muuttua oljen väriseksi. Viidakkoveitsi heilahti yasy, joka on paikallisten puheessa käytetty sana halkoi ilmaa vikkelästi.
Teki pian selvän puun nuorista oksista ja puista tuli lähes oksattomia.
Mitä nopemmin Madam avasi palkoja ja eritteli siemenet. Sitä nopeammin niitä tuli lisää.
Pienin talkootyöntekijä oli vain vuoden vanha. Joten Madam ei voinut valittaa työnmäärästä.
Madam on kylläkin koko ikänsä tehnyt paljon töitä, mut nyt Madam tietää, ettei ainakaan Moringa farmariksi ryhdy isona. Moringa tunnetaan myös hyvin Suomessa. Valittiin 2018 uudeksi superfoodiksi. Täällä Gambiassa satoja vuosia käytetty "lääkkeenä" ja tietenkin ravinnoksi. Moringaa on perinteisesti kutsuttu ihmeiden puuksi, sillä puun jokainen osa on käyttökelpoinen ravinnoksi ja sisältää paljon mineraaleja sekä vitamiineja. Levinneisyys Aasia, Intia ja Afrikka.
Moringapuu kestää hyvin kuivuutta ja tuottaa nopeasti satoa. Monivuotisesta kasvista saadaan kerättyä ensimmäinen sato jo kuudenviikon kuluttua istutuksesta. Lehtiä voidaan syödä myös raakana ilman kypsennystä. Madamen kodin viereinen luontaistuotetehdas vie uskomattomia määriä Moringaa mm Amerikkaan. Öljynä, teenä, jauheena. Moringan kuivatuista lehdistä valmistettu jauhe soveltuu esim. aamusmoothieisiin. Puoli teelusikallista on hyvä aloitusmäärä puuroon tai smoothiesiin laitettuna. Moringa vahvistaa vastustuskykyä, alentaa verenpainetta lievittää stressiä ja ehkäisee väsymystä. Vitamiineista löytyy A,B,C ja beetakaroteeni, kalsium, magnesiumi, rauta, kaliumi ja proteiini. Meillä löytyy täällä supermarketeista myös tuoremehuina ja saippuoina.
Kosmetiikka teollisuus himoitsee kaiken Moringa öljyn. Kuulemma siloittaa kaikki Madamen rypyt kasvoilta. Gambialaiset ovat käyttäneet ennen vanhaan öljyn paistamiseen. Madam odottaa ihme tuotetta, joka siloittaisi kaikki vuosikerrat vyötäröltä, kun kuntosali ollut kiinni pyhien vuoksi viikon.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madamen näköinen Äitienpäivä Viikonloppu

Madam lensi Suomeen