Madam Metrolla Alanyaan

Metrolla mummolaan sanoja lainatakseen. Madam metrolla Alanyaan. Alanya Market Itäkeskus on Suomen suurin etninen market. Alanya kauppoja ja myyntipisteitä on ympäri Suomea. Uusin myyntipiste avattiin juuri Jumbon Citymarkettiin. Madam tykkää käydä suurimmassa uutuutta kiiltävässä Stockan Herkun tilalle tehdyssä Alanya Marketissa.
Alanya Marketista löytyy monta samaa tuotetta mitä Madam hakee Gambian supermarketeista. Täällä Itäkeskuksen kellarissa tuntuu, kuin olisi jossain muualla, kuin Suomessa raatamassa. Muutaman tunnin miniloma töiden välissä. Madam suorittaa hintavertailuja Suomen ja Gambian välillä muutenkin. Oli sitten Gambiassa tai Suomen päässä töissä. Alanya Market myy hedelmiä, vihanneksia, yrttejä. Heillä on oma leipomo ja keittiö, salaattibaari missä voit itse rakentaa oman annoksesi. Kala ja lihatiskit. Mausteita ja riisiä valtavat määrät eri laatuja. Pesuaineita kodin, tekstiilien ja ihmisten pesemiseen ja paljon muuta. Vielä ei ole gluteenittomia leipomo ja herkkutuotteita, mut kauppias lupasi, et tulossa on, kun Madame tiedusteli. Madam unohti tiedustella tulisiko myös koirien ruokia. Hedelmätiskistä Madam testaa aina jonkun uuden hedelmän.
Tällä viikolla testiin meni Päärynäomena.
Madam tarjosi myös päärynäomenasta maistiaisia myös töissä muillekkin. Toisille oli tuttu jo entuudestaan. Madamelle uusi tuttavuus ja jatkoon meni. Erittäin mehukas. Kolhuille arka. Myydään "takki" päällä tämän vuoksi. Sipuleitakin löytyy ainakin kuutta eri lajia. Perus keltasipuleita oli myös tekniikka jalkapallon kokoluokassa.
Banaanisalottisipuli on aromikas sopii hyvin kastikkeihin ja uunijuureksiin. Vanhoja tuttuja kasviksia löytyy myös mini koossa.
Minimunakoiso ja raita minimunakoiso. Löytyy myös minikurkkua tuoreena. Madam, kun tunnetusti rakastaa lihapatoja niin niitä löytyy paljon erilaisia.
Tämän kuvan patoja Madam on syönyt jo kaikkia ja voi suositella lämpämästi. Näin kylmällä nämä maistuvat Madamelle. Viime viikon kananmaksapata oli kanssa hyvää. Näissä kaikissa on myös kasviksia. Valkoisista pavuista tehty pata oli hiukan pettymys koska siinä ei ollut tarpeeksi potkua ja syvyyttä.
Litteät pavut ovat Madamelle uusi tuttavuus jos, joku tietää niihin jotain spessua reseptiä niin Madam ottaa tiedon enemmän, kuin kiitollisena vastaan. Joka päiväinen leipämme.
Tästä leivästä käytämme Gambiassa Arabileipä nimeä. Leipä ei ole tyypillisesti käytössä Gambialaisten arjessa. Hintakin on jo este. Leipä maksaa Gambiassa 1.85€ paketti. Gambiassa on muutama "lätty" enemmän paketissa. Gambialaisten perusleipä on nimeltään Tapalapa ja on patongin näköinen. Hinta on 18 senttiä ja hintaan kohdistuu suuri korotuspaine. Leipää on jo jouduttu pienentämään. Nyt Madamen on kylläkin todettava, et Alanyan leipä on parempaa jos verrataan Gambiassa myytävään. Tästä leivästä voi valmistaa, vaikka mikrossa pika pizzan tai tehdä oman Kebabbirullan kotona. Tätä litteän lätyn näköistä leipää käytetään Arabimaissa niin, et repäistään/taitetaan leivästä pala ja käytetään lusikan/haarukan asemesta. Madam, kun tunnetusti välttelee siivousta, mut rakastaa pyykinpesua.
Gambian kaikilla paikalliskielillä pyykinpesupulveri on nimeltään Omo.
Nestemäisiäkin pyykinpesuaineita löytyy supermarketeista. Paikalliset kylläkin ostavat pesupulverin, joko paikallis "ärrältä" tehdas kerta annoksiin pakattuina. Tai porttien pielissä myytävinä uudelleen pussitettuna nyssyköissä. Monen kotiäidin bisnes on ostaa pesupulveria 25kg säkissä ja pussittaa itse myyntiin pienemmissä erissä. Madam ei ole vielä laskenut jääkö bisneksestä oikeasti voittoakin vai onko vaan harrastus. Ensi kuussa pitää tingiä 50kg säkki tukkuhintaan ja alkaa pussittaa portin pieleen Omoa!
Vimto limska lasipullossa oli niin hyvää Gambiassa. Tehdas lopetti tuotannon. Madam kuuli, et tehdas olisi nyt lopulta myyty uudelle omistajalle. Tehdas kerkesi jo useamman vuoden oleen tyhjillään. Gambian oma olutmerkkikin loppui Gambiasta. Senegalilainen firma pullottaa nyt JulBrew olutta ja joskus sitä on saatavana myös Gambiasta reilun viisinkertaisella hinnalla vanhaan hintaan nähden. Alanya Marketissa ei myydä alkoholia eikä Joulukinkkuja. Mutta kylläkin äitien tekemiä säilykkeitä.
Tämä kastike on tehty paahdetuista punaisista paprikoista ja munakoisoista. Helsingin Alanya Marketista matkaa Madamen kasseissa viikottain herkkuja myös Sammonkadulle. Tampereelta löytyy myös Alanya Market. Madamen työajat eivät taivu vaan perus Pirkkojen aukioloaikoihin ja työaikoihin. Madam on aina töissä yötäpäätä. Syödään hyvin ja kokeillaan uusia makuja. Pian on Joulu ja silloin saa syödä yölläkin!

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja syksy Suomessa

Madam Serrekundassa