Madam ja vuoden ainoa vapaapäivä

Madam paistoi 8kg kinkun yöllä. Kuorrutus valmistui aamusta samalla, kun pyykit pyöri koneessa. Madam joi erilaisia kapseli kahveja ja mietti, et pitäiskö tehdä jotain viisasta. Madam ei osannut vain istua ilman aikataulutettua vuorokausiohjelmaa. Madamella oli vielä tälle päivälle lohien graavaus. Jos aloittais siitä niin herkut olis valmiina, kun Madam taas kiirehtisi töihin.
Madam tuli Suomeen Elokuussa ja lentokentältä suoraan paineli töihin. Tänään oli Madamen ensimmäinen vapaapäivä tänä vuonna.
Madamen vauhdissa ei pysy edes talvijalkineet ehjänä. Voi myös johtua siitä, ettei Madam ole koskaan painanut näin paljon. Pitää varmaan ruveta käyttämään turvajalkineita. Kestävät painoa enemmän. Madam tällä viikolla nähnyt syntymä kaupungissaan ruokajonot. Kahtena eri päivänä 300-400 ihmisen jonot. Ihmiset jonottavat hyisessä talvisäässä. Nykyään jonoissa on myös kokonaisia perheitä vauvojensa kanssa. Madamen työhön kuuluu työskentelyä lapsi ja seniori kodeissa. Kaikilla on jokin sairaus, et saavat palvelua kotiinsa. Palvelujen eriarvoisuus näkyy myös kodeissa. Madamen asiakkaat voivat olla tuttuja jo vuosikymmenten ajalta.
Tänään Gambiasta tuli Joulutervehdys kauniista puutarhasta. Kaikki näytti niin vihreältä ja vehreältä. Hetken päästä tuli viesti, ettei ole sähköä ja hanasta ei tule vettä. Katkoksesta voi tulla pitkäkin, koska Gambia mikä on yli 90% muslimi maa on aloittanut Joululoman. Virastot, koulut ja pankit ovat Joululomalla. Surkea tilanne sairaaloissa, ovat ilman sähköä. Harvoissa sairaaloisassa on generaattorit joissa on tarpeeksi tehoa ja polttoainetta. Kodeissa ei ole edes kynttilää valmiina sähkökatkoa varten. Vaan joku laitetaan juoksemaan pilkkopimeessä kortteli kioskilta. Tulitikkuja haetaan naapurista tai pyydetään heittään naapurista muurin yli viereiseltä tontilta. Madamelle soitettiin ja viestitettiin, et voisitko tulla töihin? Madame kieltäytyi kauniisti. Päikkärit houkutti enemmän. Madam halusi tehdä Joulupöytään Rosollin.
Ja tajusi samalla, ettei Rosolli ole pelkästään Jouluruoka. Rosollihan kuuluu perinteiseen Suomalaiseen pitopöytään.
Madamen oli pakko ostaa maitopussista tehdyn pussukan. Madamella on paljon muistoja lapsuuden maitopusseista. Madam on solminut leikatuista pussin suikaleista vessan mattoja. Madam on kerran kaupasta tullessaan järsinyt maitopussin kulmaa ja viimeisillä rappusilla koko pussi räjähti sormipaneeleihin rapussa. Nythän sormipaneelit ja rimaseinät ovat taas muotia sisusteksessa. Madam skippaa siivouksen ja siirtyy katsomaan asuntojen flippaus ohjelmia netistä. Vapaapäivää on vielä jäljellä.
Madam toivottaa maukasta Joulua!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja syksy Suomessa

Madam Serrekundassa