Madam ja Ramada 1444

Ramadan alkoi. Ramada on Muslimien pyhä paastokuukausi. Muslimit paastoavat auringon noususta auringon laskuun. Ramada on paljon muutakin, kuin vaan pelkkä paasto. Ramada on itsetutkiskelun ja itsehillinnän aikaa. Ramada tarkoittaa myös puhdistautumista.
Auringon laskiessa ihmiset rukoilevat ensin, jonka jälkeen Iftar päivän ensimmäinen ateria perheen kesken. Ateria aloitetaan yleisemmin taateleilla ja erittäin makealla teellä. Madam ei ole muslimi, mutta kunnioittaa paastoa ja ei syö päivällä. Madam kuitenkin juo vettä. Gambia on hieno maa, kun täällä voi sijaita kaikenlaiset eri uskontojen rakennukset samalla kadulla. Lapset voivat myös käydä kouluja eri uskontokuntien ylläpitämisestä huolimatta. Madam toivoo, että näin olisi myös jatkossakin. Ihmiset voidaan haudata samaan hautausmaahan.
Koska Ramadan perustuu Islamilaiseen kuukalenteriin, sen päivämäärät vaihtelevat vuodesta toiseen. Ramadanin aikana säännölliset rukoukset ja koraanin tutkistelu ovat erittäin tärkeätä. Hyväntekeväisyys ja nöyryyden tekoihin kannustetaan. Ramadaniin kuuluu vähempiosaisille antaminen ja myötätunnon osoittaminen. Sairaat, vanhukset ja lapset eivät saa paastota. Eivätkä myöskään raskaana olevat.
Madam halusi myös tehdä Ramadanin hyvän teon ja tiskasi Musan puolesta 3 tuntia yhteen menoon. Madamhan on tunnetusti erittäin taitava välttelemään kaikenlaista siivoamista. Musiikin kuuntelu, kun ei ole suotavaa niin Madam kuunteli 5 tuntia maailman uutisia telkkarista. Oliwer ja Max ovat ulkona omissa vuoteissa kebabrullalle kääriytyneinä, koska iltapäivän lämpö on vain 24 astetta varjossa. Sama lämpötila, kun 2 viikkoa sitten yöllä. Ramadan Kareem tarkoittaa Anteliasta Ramadania ja Ramadan Mubarak tarkoittaa Siunattua Ramadania. Näillä lauseilla voit toivottaa kaikille Muslimi ystävillesi Hyvää Ramadania.
Madam puhdistautuu nyt sisältä ja ulkoa. Madam kesii kauttaaltaan. Madam ei olekkaan varmaan kesinyt 10 vuoteen. Madamesta kuoriutuu uusi ihminen. Madamen kotikatu on on ollut todella hiljainen koko ensimmäisen Ramadan päivän. Ramadaa vietetään 30 vuorokautta. Katukin herää henkiin heti auringon laskiessa. Ramadam Kareem.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja osta jotain kivaa itsellesi

Madam ja syksy Suomessa