Madam ja kaiken näkevät silmälasit

Madam asettelee lukulasit päähän ja vilkaisee millaista säätä on luvattu täksi päiväksi. Koko eilisen illan ja yön on tullut vettä. Samanlaista tänäänkin. Sadetta, ukkosta ja pilvisiä pouta hetkiä. Sadekausi ei todellakaan ole Madamen lemppareita. Pahimmat sadekauden kuukaudet ovat vielä edessä päin. Elokuu ja ja Syyskuu ovat pahimmat. Sadekausi alkoi tänä vuonna normaalia aikaisemmin. Vettä, painostavaa ukkosta, kosteuden kanssa on riittänyt jo toista kuukautta. Kaktuspuutarha ei näytä nyt hyvältä. Ilahduttavaa on upeat eriväriset ja kokoiset perhoset, jotka ovat saapuneet myös kaupunki alueelle. Niitä harvemmin näkyy kuivalla kaudella pakokaasun seassa.
Madam on sateista huolimatta pujotellut lätäköiden seassa päivittäin kuntosalille. Sähkökatkoja on ollut taas normaalia enemmän. Tämä suuri ilmankosteus meinaa viedä myös mehut Madamesta. Eilen illalla Madam meni hetkeksi istumaan kadulle. Täällä tämä kadun laidalla istuminen alkuillasta on yleistä. Ollaan yhdessä yhteisellä olohuone alueella. Tervehditään tuttuja ja tuntemattomia. Hiukan ripotteli vettä ja siirrytttiin entisen kioskin lipan alle. Ovi huineistoon oli auki. Perheen äiti valmisti padassa hiiligrillillä illallista. Madam onko nuo oikeat silmälasit? Juu, lukulasit. Tarvitsen niitä, kun luen tai teen jotain tarkkaa työtä. Madam luetko Koraania? En osaa lukea Arabiaa. Madam ei jaksanut selittää, et meillä on myös Koraani Suomen kielellä. Tämän samaisen äidin poukkoilevat kysymykset ovat ennenkin hämmentäneet Madamea. Äiti jatkaa ruuan valmistusta. Lisää pataan valmiiksi kuoritut perunat kokonaisina. Kohentaa hiilien asentoa. Kertoo, et Torstaina tulee äidin kuolemasta vuosi. Silloin kunnioitetaan kuollutta ja valmistetaan juhla-ateria. Sukua tulee kauempaakin ja luetaan yhdessä Koraania. Isoäiti oli hyvä ihminen. Äiti jatkaa jutusteluaan hämmentämisen ohella laidasta laitaan. Madamen annos tuodaan myöhemmin kotiin, kun vettä tulee jo kaatamalla.
Madam sä tiedät kuinka vaikeaa on naiselle, kun aviomies ei ole täällä! Madam ei ole ihan varma. Madam tietää vain kuinka me kaikki haluamme toisen ihmisen läheisyyttä, kosketusta. Olla läsnä toisen ihmisen elämässä. Haluamme tulla hyväksytyksi juuri tälläisinä kuin olemme.
Vielä tänäänkin Madam ihmettelee, kuinka yleistä ja hyväksyttävää täällä tämä on. Aviomies on täällä naimisissa. Vaimo ikävöi ja hämmentää ruokaa lapsille. Espanjalainen vaimo ei tiedä mitään. Naapurin äiti ei ole nähnyt aviomiestään kahteen vuoteen. Vain video puhelut Whatsapin välillä. Madam ottaa silmälasit pois ja lähtee treenaamaan. ONE LOVE

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja syksy Suomessa

Madam ja osta jotain kivaa itsellesi