Madam ja historian havinaa

Kuvakin on jo todella vanha! Mr and Mrs Gikineh vuodelta 2005! Madam matkusti kymmenen vuotiaana ensimmäistä kertaa Pohjois- Afrikkaan kosmopoliitti kummitätinsä kanssa. Marokko ja Afrikka tekivät lähtemättömän vaikutuksen. Afrikka on maailman toiseksi suurin maanosa. Afrikan manner kattaa viidenneksen koko maapallon maapinta-alasta. Afrikassa on 54 itsenäistä valtiota. Madam on vain käynyt vasta kuudessa eri valtiossa. Joskin monia kertoja samoissa maissa. Madamen Afrikkaan tutustuminen on vasta alkutekijöissä.
Nykyäänhän matkustaminen on helpottunut suunnattomasti ja globaali maailma on tässä ja nyt. Madamen Anoppi tuli ensimmäistä kertaa Gambiaan 1975 nuorikkona. Hän syntyi Sierra Leonessa vuonna 1949. Sierra Leone on myös Länsi-Afrikassa. Ilmasto on trooppinen ja monipuolinen luonto savanneista sademetsiin. Populaakin on reilusti puolet enemmän kuin Gambiassa. 1991-2002 Sierra Leonessa oli erittäin paha sisällissota. Sodassa oli mukana satoja tuhansia lapsisotilaita. Heidät kaapattiin kotoaan ja varustettiin aseilla. Tapa tai tule tapetuksi.
Ennen sisällissotaa Anoppi kerkesi käymään Sierra Leonessa yhden lapsensa kanssa tervehtimässä perhettään kotitilallaansa. Hänen perheensä oli palmuöljyn tuottajia. Sodan alkaessa pian tulikin tieto, et Anopin isä ja veljet on tapettu julmasti. Yhteydenpito vaikeutui sodan myötä. Kunnes loppui kokonaan.
Meni toistakymmentä vuotta, kun Anoppi luuli, et koko perhe kuoli sisällissodassa. Toissa vuonna Musalle tuli yhteydenotto, et taidamme olla sukulaisia ja onko äitisi vielä elossa? Anopin perhettä ja sukulaisia löytyy nyt Amerikasta, Kanadasta ja tietentenkin Sierra Leonesta. Yhteyttä pidetään nyt tiiviisti puolin ja toisin videopuheluiden ja ääniviestien muodossa.
Viikonloppuna täällä Gambiassa haudattiin juhlallisin menoin viimeinen Gambian sotaveteraani, joka oli taistellut toisessa maailmansodassa. Hän kuoli rauhallisesti 102 vuoden iässä kotonaan Brikamassa. Vielä kun saataisiin rauha koko maailmaan niin kaikki olisi hyvin. Peace and Love

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja osta jotain kivaa itsellesi

Madam ja syksy Suomessa