Madam ja juhlavalmistelut

Tämän viikon suosituin puheenaihe on paljonko pässi maksaa? Pässejä kävelytetään narussa ja viedään pestäväksi mereen. Tobaski, Il Al-Adha eli uhrijuhla on toinen Islamilaisen kulttuurin pääjuhlista. Sitä vietetään vajaan kahden viikon päästä. Täällä on netti täynnä myytäviä pässejä. Hintahaitari on valtava. Alkukuusta näkyi vielä 6000 dalasin hintaisia. Nyt hinnat ovat jo 11000 dalasista ylöspäin. Ja vaan nousevat koko ajan mitä lähemmäksi päästään juhlaa. Täällä on kuukausi palkka n. keskimäärin 3500 dalasia kuussa. Viikko sitten olimme autolla liikkeellä ja Musa hiljensi pässin kävelyttäjän kohdalla. Kysyi paljonko pässi maksaa? Mies vastasi heti, et 56000 dalasia. Madam melkein pyörtyi. 1020 euroa. hinta oli pöyristyttävä. Varsinkin, kun pässillä oli erittäin paha oikeanpuolen lonkkavaiva takajalassa.
Netissä on jo nähty pässin hintoja, jotka ovat 150000 tai jopa 160000. Myös tontteja kaupataan Tobaski juhlaan! Mikä toisaalta onkin järkevää sijoittamista. Vuohet, lampaat, kanat, kukot jopa lehmät kulkevat vapaana. Pässit ovat tarkkaan vartioituna. Niitä käveletetään narun päässä. Pestään omolla ja ruokitaan useasti päivässä. Pässit ovat myös varkaiden ykköskohteena tällä hetkellä.
Onko tästä Tobaskin vieton alkuperäisestä uhrijuhlan vietosta tullut liian kaupallista? Pelkkä pässihän ei riitä vaan pitää olla juhlavaatteet ja niihin kaikki detaljeet. Näinhän on käynyt myös länsimaissakin. Mikään ei riitä, kun puhutaan Joulun ja Juhannuksen viettämisen uusista tavoista.
Täällä tämä eriarvoisuus näkyy vaan selvemmin. Kamppailu jokapäivaisen riisiannoksen saamisesta. Lapset jotka menevät tyhjällä mahalla nukkumaan. Talossa jossa on maalattia ja pahvilaatikosta irroitettu pahvinpala vuoteena.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja syksy Suomessa

Madam ja osta jotain kivaa itsellesi