Madam ja joka päiväinen leipämme

Täällä on nyt reilu kaksi viikkoa puhuttanut leivän hinta. Ensin leivän piti nousta 10 dalasista 15 dalasiin. Nousu oli aivan liian suuri. Maanantaina leivän piti nousta 12 dalasiin. Jännittyneenä menin tänäkin aamuna ärrälle. 10 dalasin raha riitti edelleenkin. Maailman tilanteesta johtuva vehnän saannin vaikeus ja hinnan nousu. Nyt vielä kuumuus ja Intian kielto vehnän viemiselle maasta pois lisää hinnan nousua entisestään. Nousseista rahtikuluista puhumattakaan. Leivän hinta tässä maassa on ennenkin nostattanut ihmiset vastarintaan. Kaks vuotta sitten leipomot menivät lakkoon, joka on harvinainen mielenilmaisu tässä maassa. Vehnäjauhon hinta on jo noussut tänä vuonna jo kolme kertaa. Bensan ja Dieselin hinta viisi kertaa. Kaupunkien sisäinen joukkoliikenne on ollut saman hintainen, kun leivän hinta. Jos täällä pystytään nostamaan leivän hinta niin silloin on paine nostaa myös joukkoliikenne maksut. Leipä, tee, sokeri ja riisi ovat maan ostetuimpia elintarvikkeita. Ja palkathan eivät ole nousseet vuosiin. Täällä ei myöskään ole mitään sosiaali turvaa niille ihmisille joilla ei ole töitä. Tai niille ihmisille joita kohtaa esim sairaus.
Voit ostaa täältä leipäsi ärrältä ja mennä seuraavalle myyntipöydälle ja ostaa täytteet sieltä. On tarjolla papumuhennosta, makaroni pataa tai vaikka spagettia sardiinilla. Myös pienen pieniä kalapullia. Myyjä rouva kysyy millä summalla laitetaan täytteitä 10-50 dalasia yleisimmät. Nykyään on myös salaattia pohjaisia täytteitä niitä kylläkin näkyy harvemmin. Perinteisiä leipälaatuja on kahta eri. Tapalapa mikä muistuttaa patonkia ja Senfuuri mikä ranskanleivän oloinen. Täytetyllä leivällä kuitataan myös meidän perinteinen lounas. Madam teki itse meidän Tapalapan väliin täytteet ja laittoi tietenkin ensin pohjalle majoneesia.
Aamulla olikin taas sammakon uimakoulu Ikean vauvan kylpyammeessa. Sadekaudella erittäin tyypillistä. Oliwer ja Max tulivat hyvin vaisuina katsomaan uimakoulua. Koirilla oli eilen pahin yhteenotto. Kummatkin ovat nyt täynnä toistensa hampaanjälkiä. Eka kerta, kun Max selviytyi voittajaksi. Nyt ovat kavereita ja hoitavat toistensa vammoja. Ehkä enään ei tarvisi ottaa ottaa noin pahasti yhteen. Nyt eivät irrottaneet toisistaan, vaikka heitin kunnolla vettä päälle. Madam tietysti huusi vielä kurkku suorana. Oliwer inhoaa vettä, mutta sekään ei tuossa taistelussa auttanut. Sammakon viskaan aina rikkalapiolla uimakoulusta muurin yli, et voi jatkaa elämäänsä hiekalla ja hakeutua polttavalta auringolta suojaan.
Madamella olikin taas kunnon tiskivuori urakoitavana. Madam haluaa ehdottomasti maalle unelma taloonsa romanttisen puisen lautastelineen. Ja paikan missä voi kuivattaa myös isoja astioita. Mallitkin on jo valmiina. Talo vaan täytyy ensin rakentaa. Madame haaveilee aina isosti ja tekee paljon töitä haaveiden saavuttamiseksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja osta jotain kivaa itsellesi

Madam ja syksy Suomessa