Madam ja sadekausi

Kamalaa, likaista ja märkää. Painostavaa, kuumaa, ukkosta, salamoita ja kaatosadetta. Kauan odotettu, pelätty sadekausi on täällä. Madam ei pidä sadekaudesta yhtään. Tänävuonna sadekausi alkoi normaalia aikaisemmin. On tehnyt jo toista viikkoa tuloa ja nyt toissa yönä alkoi kunnolla. Eilen vielä kiersin lätäköitä, kun menin torille. Tänään en menekkään torille lainkaan koska parvekkeelta katsottuna ihmiset nostavat puntit tai helman ylös ja kahlaavat vedessä. Toiset kadut on muuttunut kokonaan järviksi. Ne on parempi kiertää kokonaan. Yleensä samat kadut jotka ovat täyttyneet vedestä vuodesta toiseen. Miksiköhän niitä ei ole kunnostettu ajoissa? Parin korttelin päässä katepillari kävi kunnostamassa puolen kilometrin pätkän tietä. Oli oikein kuvaajat myös paikalla. Olisko ollut, jokin projekti minkä rahat menivät lopulta kavereiden taskuun?
Madam ymmärtää kyllä, et luonto tarvitsee vettä. Sadekaudella kasvatetaan mm. maapähkinöitä, kassavaa ja riisiä. Ennen täällä oli useampia sadekausia vuodessa. Nykyään vain yksi. Sadekausi on yleensä meidän Juhannuksesta Syyskuun loppuun. Viime vuonna sadekaudella oli myös poikkeuksellisen kovia myrskyjä missä kuolikin ihmisiä. Ja satoja jäi kodittomiksi, kun talot sortuivat ja katot hajosivat. Rakeitakin satoi yhdellä alueella. Kamalinta on kuitenkin, et Malariaan sairastumisen riski kasvaa 100% sadekaudella. Malaria tappaa edelleenkin eniten tässä maassa ihmisiä. Malariaa on monta erilaista variaatiota. Itse olen sairastanut aivomalarian, joka malarian muodoista pahin. En olisi selvinnyt ilman Länsimaista tehohoitoa. Malaria hyttyset käyttävät kasvualustanaan juurikin seisovaa likaista vettä. Toivotaan, että tänä vuonna sadekaudesta ei tule niin pahaa kun Ghanassa on tällä hetkellä. Eikös meillä Suomalaisilla ollut vanha sanonta: Sataa suoraan laariin. Se olisi meille täällä Gambiassa parasta.
Madam opettelee syömään terveellisesti aamuisin. Varsinkin nyt sadekaudella, kun stressi taso nousee pakostakin. Madam hikisenä työntää, vetää, luuttuaa kuraa valkoisilta pihalaatoilta kaatosateen jälkeen. Oliwer ja Max istuvat ylimmillä rappusillasilla. Ymmärtävät olla lähes näkymättömänä koska tietävät, et Madam vihaa siivoamista.
Fonjo kiisseli. Kiisseli on tehty Hibiskus kukan kuivatuista terälehdistä. Täällä erittäin yleistä mehuna. Kiisseliä tein ensimmäistä kertaa, kun luin et Hibiskus voi alentaa verenpainetta ja parantaa aineenvaihduntaa. Vältetään stressiä ja nautitaan viikonlopusta. Nyt Madam lähtee tyytyväisenä salille.
Tissit ei enään roiku ja kainalokuopat ovat löytyneet uudestaan. Takaapäin vyötärökin on oikeassa paikassa. Taikinamaha pullottaa edelleenkin, mut hymy on herkässä! Ja huumori kukkii.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Madamen paluu Suomeen

Madam ja osta jotain kivaa itsellesi

Madam ja syksy Suomessa